SKETCHNOTES

post-it blocks

Sketchnotes zijn visuele (sketch) notulen (notes) die tijdens een meeting of sessie worden gemaakt. Het idee van visueel notuleren is dat door het gebruik van beeld delen van je hersenen worden aangesproken die bij het gebruik van alleen tekst niet nodig zijn. Onze cartoonisten werken vaak op speciale PostIt™ blocks. De zelfklevende vellen kunnen na voltooiing op wanden of ramen worden geplakt voor een compleet overzicht.

whiteboarding

Het is precies de combinatie van woord en beeld die het krachtigst is. Die combinatie geeft veel meerwaarde bij intensieve meetings zoals brainstormsessies of het in kaart brengen van nieuwe uitdagingen. Sketchnoting op whiteboard is een andere, veelgebruikte oplossing.  Als er op de locatie een groot whiteboard aanwezig is dan kan de cartoonist de sessie in een grote, doorlopende tekening weergeven.

flipcharts

Tekenen op flipcharts (flip-overs) is ook een prima mogelijkheid. Soms zijn er speciaal voor een event voorbedrukte blocks (met een logo of thema) die hiervoor kunnen worden gebruikt. Ook bij deze techniek is het mogelijk om alle tekeningen na afloop op te hangen zodat de deelnemers er onder het genot van een drankje nog eens langs kunnen lopen.

projection

Met behulp van een camera of digitaal tablet is het mogelijk om het werk van onze cartoonist op een groot scherm te projecteren. De cartoons die tijdens een segment zijn gemaakt kunnen bijvoorbeeld tijdens een pauze worden geprojecteerd. De cartoons kunnen zelfs live worden getoond, terwijl ze worden getekend. Vooral bij een groter publiek blijkt dit een uitstekende manier om de aandacht van de deelnemers gefocused te houden en een grotere betrokkenheid te bereiken.

brainstorming

De interactie tussen de deelnemers aan een brainstorm leidt vaak tot creatieve oplossingen. Bovendien voelen de deelnemers zich betrokken bij een nieuwe aanpak of optimale oplossing. Tijdens een brainstormsessie noteert onze cartoonist alle ideeën op een beknopte, visuele manier. Deze rijke verzameling visuele notities kunnen nadien worden gerangschikt en doorgesproken.

digital sketchnotes

Door het papier of whiteboard in te wisselen voor een digitaal tekentablet, kunnen de SketchNotes digitaal worden getekend. Dit biedt een aantal voordelen. De SketchNotes kunnen op een groot scherm worden geprojecteerd. En de cartoons kunnen ook direct op internet worden gepubliceerd of via Social Media worden bekeken en eventueel gedeeld. Snelle communicatie die zorgt voor maximale betrokkenheid.